I 2. studieprodukt skal vi arbejde med en teknik/område, som vi endnu ikke har berørt, og vi har så besluttet at forsøge os med at arbejde med kunsten i at folde papir. Det såkaldte origami, som kommer af japansk og betyder papirkunst(efter sigende skulle origami oprindeligt stamme fra Kina). Det er et spændende område at arbejde med, da jeg personligt har set mange forskellige udformninger, hvor origami har været i centrum, samtidig med at det giver muligheden for at arbejde med et felt, som ikke umiddelbart ville blive berørt gennem uddannelsesforløbet.
Som udgangspunkt arbejdede vi med idéen om at bruge origami ved, at vi forsøgte os med det mest basale, hvor vi lavede noget så traditionelt som en trane, for at få følelsen lidt ind i fingrene.
![]() |
http://www.origami-instructions.com/origami-crane.html |
![]() |
http://www.origami-instructions.com/origami-crane.html |
Det må siges at ha' eskaleret en smule, da tranen ikke var nok, men hurtigt udviklede sig til andre
spændende papirskonstruktioner bl.a. en vase og en boks.
![]() |
http://www.origami-instructions.com/origami-star-box.html |
![]() |
http://www.origami-instructions.com/origami-star-box.html |
![]() |
http://www.origami-instructions.com/origami-vase.html |
Jeg faldt over en anden hjemmeside, som også arbejder med origami, hvor jeg forsøgte mig med at konstruere en såkaldt 'Compound of five octahedra'(http://www.pearltrees.com/#/N-u=1_1312610&N-f=1_8350392&N-s=1_8350392&N-p=86237756&N-reveal=-3&N-fa=8343152, 9/2-2014), som kun kan anbefales at give sig i kast med, hvis man kan se det sjove i kunsten af at folde papir. Den tog mig samlet set en fem-seks timer at folde fra start til slut, og man skal være opmærksom på, at man skal sætte tiden af til det, da figuren kræver en del tålmodighed og koncentration. Figuren måler godt 30 cm i diameter.
Nogen mennesker vil måske påstå, at Youtube er mennesket bedste ven, og det er ikke helt ved siden af. Man kan finde alverdens videoer derinde, og når det kommer til origami, så er det ingen undtagelse. Efter at have lavet 'Compound of five octahedra' fik jeg lyst til at undersøge, hvad mulighederne for at lave andre 'ting' var, og derfor var jeg lige inde over Youtube, og ganske rigtigt, så ligger der tonsvis af videoer omkring origami, og forskellige måder at folde og skabe figurer, hvor jeg har forsøgt mig med nogle stykker, indtil videre.

I ovenstående tilfælde har jeg konstrueret det, som kaldes, i youtube termer, en 'Icosahedron'(http://www.youtube.com/watch?v=H7qE_Tc8e4g&list=WL02337F7D202723A5), som vidst nok har navn efter de trekantformede moduler, som konstruktionen er bygget op omkring. Den måler ca. 20 cm i diameter, og tager omkring en fire timers tid at lave.

Ovenstående billeder er konstruktionen af en 'Cuboctahedron'(også dette navn er taget ud af Youtube), som måler små 15 cm i diameter, og så nok kan foldes på, såfremt man arbejder intensivt, to-tre timer. Skulle man ønske at forsøge sig med at folde figuren, så har jeg fundet en vejledning på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=xhqY2p3kV1g&list=WL02337F7D202723A5. Alle tre ovenstående figurer er foldet ud af A4 papirark, 80 mg. Der eksisterer selvfølgelig origamipapir som kan bruges, men standard papir kan sagtens fungere som en erstatning. Af alle tre ovenstående figurer er det sidstnævnte, som er nemmest at folde, synes jeg. Der er dog til stadighed ingen tvivl om, at nøgleordene i origami er koncentration og tålmodighed, da det er papir man arbejder med og folder, og det kan til tider godt leve sit eget liv.

Jeg kan da godt mærke, at tingene begynder at tage en smule overhånd, men ikke desto mindre har jeg foldet endnu en origamifigur. I dette tilfælde har jeg foldet en 'Twinboat Icosahedron'(http://www.youtube.com/watch?v=6COfPF4aYr8&list=WL02337F7D202723A5), som måler ca. 20 cm i diameter.
Efter at have undersøgt tingene lidt, så har jeg fundet ud af, at et ord som 'icosahedron' har matematiske rødder. Jeg vil dog ikke gøre mig noget forsøg på en større forklaring - rent matematisk - men efter at have undersøgt det lidt fandt jeg følgende forklaring på, hvad en 'icosahedron' er: "... where icos- derives from the Greek word for "twenty" and -hedron comes from the Indo-European word for "seat..."(http://mathworld.wolfram.com/Icosahedron.html, 25/2, 2014). Hvis man lige skulle uddrage noget af det, så betyder det i sin meget forenklethed, at 'icosahedron' er en tyvesidet figur, hvor den i dette tilfælde er foldet af papir(jf. ovenstående figur med de trekantformede moduler).
Mere eller mindre alle ovenstående foldede origamifigurer har et distinkt navn iht. deres udseende. Jeg har så givet en meget kort forklaring på, hvad eksempelvis 'icosahedron' figurerne udspringer af, men skal man se mere overordnet på denne 'foldeteknik', så udspringer det af 'polyhedron', hvorom der står, at: "...The word derives from the Greek poly(many) plus the Indo-European hedron (seat)...".(http://mathworld.wolfram.com/Polyhedron.html, 25/2, 2014).
Der er da ingen tvivl om, at det er en hel verden for sig selv, hvis man dykker ned i den matematiske baggrund for det, men eftersom af de figurer jeg har foldet alle har en eller anden sammenhæng med ordet 'icosahedron', så har jeg anset det for en nødvendighed, at man lige fik det på plads, hvad ordet betyder, og hvor det stammer fra.
Jeg har med ovenstående forsøgt at illustrere, hvorledes traditionel origami kan se ud, men man kan også arbejde med det på et mere 'struktureret' plan, hvor bokse af papir kan indgå. Her er der dog en stor forskel eftersom at den traditionelle origami er baseret på, udelukkende at folde papiret til en figur, hvor det følgende er en blanding af foldning og klipning i papiret. Dette kaldes kirigami.
Som udgangspunkt forsøgte jeg mig med at lave en standard boks eller kasse, som målte seks x seks. Figuren udspringer at en idé, som er taget ud fra bogen 'Structural packaging' som er skrevet af Paul Jackson, som selv arbejder med denne interessante blanding af origami og kirigami. Kassen blev først og fremmest, som det fremgår af billederne, tegnet op på papir, samtidig med, at jeg tegnede en 3d kasse som reference til det videre arbejde.
Efter at have optegnet kassen klippede jeg den ud i de enkelte dele, og mærkede dem samtidig med hhv. side, top og bund, sådan at jeg havde et overblik over det hele. Til formålet gjorde jeg brug af en hobbykniv samt en skæreplade, som kunne tåle af blive skåret i. Man kunne selvfølgelig også have brugt en saks. I sidste ende er det dog en smagssag om, hvad man foretrækker.
Efter udskæringen og afmærkningen skulle stykker samles igen. Denne gang med tape, sådan at jeg kunne folde papirsstykkerne og forme min kasse, hvilket var formålet med denne del af projektet. Grunden til at man samler 'papirskassen' er, at man får et indtryk af den tredimensionelle struktur konstruktionen i sidste ende kommer til at få, når man engang udarbejder figuren i et andet materiale. Med andre ord, så er 'papirskassen' blot en skitse.
Efter at have samlet papirsstykkerne med tape og samlet 'papirskassen' skilte jeg den ad igen. Nu havde jeg jo fået et indtryk af, hvordan den ville komme til at se ud. Herfra skar jeg så små stykker papir ud, som kaldes 'taps' der tjener det formål, at de er med til at holde på figuren når man engang samler den i det rigtige materiale. Det kunne eksempelvis være flippen på låget som låser konstruktionen, men også siderne fik monteret en 'tap'. Inden at disse 'taps' blev klistret fast, skulle hvert stykke papirslap have et nummer, og det nummer som en papirslap fik tildelt, skulle den dele med den papirslap, som den ville "sidde sammen med". Grunden til dette var, at 1-tallet, eksempelvis, var skrevet to steder(de to sider som kommer til at 'sidde sammen'), hvor det ene 1-tal(med et tilføjet 't') skulle ha' monteret en 'tap', og det andet 1-tal(med et tilføjet 'x') skulle ikke. Dette blev gjort med alle tal, som var tilføjet(i mit tilfælde helt op til tallet syv).
Herefter var det blot et spørgsmål om at skære figuren ud i pap, som var materialet, og efterfølgende folde den til en kasse.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar