tirsdag den 24. februar 2015

Skind og pels

Skind og pels var på programmet, men vi skulle dog ikke selv skrælle en babysæl. Vi skulle derimod prøve kræfter med at lave noget ud af skind og pels.
Til det formål stod jeg da lige og manglede en telefonbeskytter, og en i skind lød ikke som den mest tossede ide, så det prøvede jeg af.

Jeg startede ud med at lave en skitse, som passede størrelsemæssigt med min telefon. Jeg valgte en top, som skulle kunne folde ned over, og lukkes med en knaplukning. Efter skitsen tegnede jeg den op på mit skindvalg, hvorefter jeg klippede den ud.

















































Derefter syede jeg delene sammen på symaskine, med en gul tråd. Jeg syede selvfølgelig ret mod ret, og vendte vrangen ud til sidst, så jeg derved fik en pæn kant hele vejen rundt.


Til sidst satte jeg en knappelukning i, hvor jeg brugte et stykke meget avanceret maskineri til at klare opgaven, og derefter havde jeg en meget fin lille mobilholder. Jeg har ladet mig fortælle, at det kan kaldes en 'clutch'.






Filte, filte, filte

Før praktikken havde der været efterspørgsel på filtning i farver, og vi skulle da ikke snydes. Så i denne omgang følger en kort beskrivelse og forklaring af filtning af kugler, et motiv og en undercover grydesvamp:

Vi startede ud med at lave en 'kerne' til vores filtbolde, hvormed skal forstås, at vi tog en klump uld og viklede stor omkring, som vi så derefter lagde lag på lag af uld omkring. Vores 'uldbold' hældte vi derefter sæbevand over, og begyndte at rulle den stille og roligt mellem hænderne, således at ulden blev filtet.

























Efter en rum tid kunne man til sidst bruge en måtte, som billedet illustrerer, til at rulle bolden på, sådan at man kunne bruge lidt flere kræfter.


Efter en masse rullen og pressen blev boldene færdige, og efter at have produceret én i hvid, kunne man også lave en i farver. 


Det er fuldstændig samme fremgangsmåde, når man laver en farvet filtbold, som det er med den hvide. Man starter ud med en kerne, og så lægger man ellers bare lag på lag af forskellige farver. Begge filtboldene fik afslutningsvis en tur i vaskemaskinen, så de kunne blive godt og grundigt filtede. 

Efter boldene kom det til motivet, hvor vi her lagde, i rette størrelsesorden, ulden på bordet og derefter et nyt lag ovenpå osv. Til sidste lagde man de respektable farver, som skulle bruges til at forme motivet på den hvide uld. 


En lille detalje var, at jeg lagde en tynd kant hele vejen rundt, da jeg ville bukke den bagom motivet, og derved skabe en pæn kant hele vejen rundt. 
I selve filtningsprocessen  lagde jeg et net henover, som skulle hjælpe på at holde ulden - og derved motivet - på plads, når udltrådene begyndte at filte.


Afslutningsvis fik man mere eller mindre et resultat, som bar præg af de tanker der lå bagved.


Til sidst skulle vi også prøve at filte vha. en filtenål, som mindre meget om en almindelig nål. Den har bare meget små modhager for enden som på den måde filter ulden, da den trækker uldtrådene ind i hinanden. Man kan vælge at filte et motiv, hvor man har ulden liggende ovenpå en skumplade, som tjener til at formål at skåne nålen, så den ikke rammer en massiv flade og knækker. 


Jeg valgte, måske lidt utraditionelt, at filte rundt om en grydesvamp, hvor jeg bruge noget gul uld, og så var det ellers bare at stikke til. 



Det som man også kan gøre er, at man lige skyller den under vand, så den på den måde også bliver filtet, og derfra skal den så bare lægges til tørre.